Panel VII – Elektromobilnost

Vrijeme: 10:00 – 11:30

Lokacija: Glavna sala

Moderator: Adnan Rondić

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, BiH se obavezala da će definirati i implementirati rješenja za održivu mobilnost na regionalnom nivou, uključujući planove za alternativna goriva i izgradnju električnih punionica i crpnih stanica, te povećanje regionalne saradnje u oblast razvoja infrastrukture za alternativna goriva.

Uvođenje e-mobilnosti u Bosni i Hercegovini moglo bi donijeti značajne koristi za okoliš, ekonomiju, politiku i društvo. Električna vozila ne proizvode lokalne emisije izgaranjem goriva. Tako će elektrifikacija saobraćaja biti ključni doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha u gradovima. U kombinaciji sa (dodatnom) obnovljivom energijom elektrifikacija može smanjiti CO2 otisak. Osim toga, uvođenjem e-mobilnosti Bosna i Hercegovina može pokazati svoju opredijeljenost za smanjenje ugljičnog otiska i ispunjavanje svojih klimatskih ciljeva. Ovo bi moglo poboljšati reputaciju zemlje i pomoći joj da privuče međunarodne investicije i partnerstva.

Na panelu će se razgovarati o trenutnom stanju i dinamici razvoja transportnog sektora u Bosni i Hercegovini. Razgovarat će se o obavezama i dostignućima u ovom sektoru sa posebnim osvrtom na oblast zakonodavstva. Osim toga, prikazat će se inovativne ideje koje se trenutno provode i podcrtati prepreke u procesu implementacije.

Prezentacije

Panelisti

Aldina Hadžić

Aldina Hadžić

direktorica, eGO
Armin Hodzic

Armin Hodžić

Direktor sektora energetike pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH
Nedim-Begovic

Nedim Begović

Desk Officer, Transportna zajednica
Sabina Sahman Salihbegovic

Sabina Šahman Salihbegović

sekretar ministarstva, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, BiH
sanjin-habul

Sanjin Habul

stručni savjetnik za elektroenergetiku i OIE, FBiH ministarstvo energije, rudarstva i industrije, BiH